Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Art Athina 2017. Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Σιάγκρη: «Το παρόν είναι ο μόνος χρόνος».

Πρόσφατες αναρτήσεις

Δημοπρασία Τέχνης και Αντίκας στο Enigma Mall του ομίλου Μουζενίδη στις 10 Ιουνίου.

Δημοπρασία τέχνης, αντίκας και συλλεκτικών αντικειμένων οργανώνει ο Βορειοελλαδίτικος οίκος δημοπρασιών και Τέχνης Myro Antiques House σε  συνεργασία με τον όμιλο Μουζενίδη στο νέο εμπορικό κέντρο του ομίλου Enigma Mall στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 18.30 το απόγευμα. Θα δημοπρατηθούν  πολύτιμοι πίνακες του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, εγκαθιδρυμένες υπογραφές αλλά και έργα νεότερων ελλήνων καλλιτεχνών, μαζί με γλυπτά σε μάρμαρο και μπρούντζο, αλλά και επιλεγμένες αντίκες - έπιπλα και αντικείμενα.

Αθηνά Κανελλοπούλου : “Ma[r]king a Home”, 2017, performance / in-situ installation στους κήπους της Α.Σ.Κ.Τ..

Η εικαστικός Αθηνά Κανελλοπούλου παρουσιάζει το νέο της έργο Ma[r]king a Home στο πλαίσιο του ASFA BBQ Festival. Πρόκειται για μια performance όπου θα μείνει in - situ εγκατάσταση στον κήπο της Α.Σ.Κ.Τ.
Στο πλαίσιο του Ma[r]king a Home, πραγματοποιείται τη χάραξη του σχεδίου στο πεδίο ( κήπος της ΑΣΚΤ ) σε κλίμακα 1:1 και κατόπιν χρησιμοποιούνται σπόροι, βολβοί και ρίζες στις περιοχές όπου δομικά θα υπήρχε τοιχοποιία και φέροντας οργανισμός, με σκοπό να ανεγερθούν τοίχοι από τα ίδια τα φυτά, πραγματοποιώντας επιτελεστικά μια in - situ εγκατάσταση. Τα περισσότερα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται είναι βρώσιμα είτε φέρουν βρώσιμους καρπούς και είναι υλικό που συλλέγει και αρχεοθετεί η εικαστικός. Μέσω της ουτοπικής αυτής δράσης, επιδιώκεται η επανατοποθέτηση του ανθρώπου σε μια ανοίκεια πλέον - για αυτόν – μήτρα / κατοικία, δομημένη από φυτά μέσα στο αστικό περιβάλλον, με σκοπό την επανεξέταση της θέσης του προς τη φύση.

Ο ονειρικός και αποσπασματικός κόσμος στο εικαστικό έργο της Δέσποινας Πανταζή. Παρουσίαση από τον Δημήτρη Κωστελέτο στον χώρο Τέχνης Ηώς.

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα : 7.00 μ.μ.
Στα πλαίσια της έκθεσης της Δέσποινας Πανταζή «Υποψίες του Κόκκινου» που παρουσιάζεται στον χώρο Τέχνης Ηώς, ο αρχιτέκτονας και θεωρητικός Δημήτριος Κωστελέτος ( dk-arch.blogspot.gr ) θα μιλήσει για τον αποσπασματικό και ονειρικό κόσμο στο έργο της. Στο πρόσφατο εικαστικό έργο της Δέσποινας Πανταζή, αυτό, που γίνεται έκδηλο, είναι η ενεργητική παρουσία ενός αποσπασματικού, ονειρικού, κόσμου, πέρα από το συνειδητό ή καλύτερα στην οριακή περιοχή του συνειδητού με το ασυνείδητο, σε διαρκή κίνηση, σε μόνιμη εκδίπλωση, αλληλεξάρτηση – συνομιλία και σύγκρουση των επιμέρους παράλληλων παιχνιδιών όλων των δυνάμεων, που τον συγκροτούν, που είναι η φύση, οι θεότητες, ο άνθρωπος και τα πράγματα – σύμβολα, στοιχεία από το καθημερινό του περιβάλλον, φυσικό και τεχνικό. Ο κόσμος αυτός προσπαθεί να έρθει στην επιφάνεια, να πάρει χρώμα, τονικότητα, μορφή και ρυθμό για να φανερώσει κάτι από το αόρατο, το σιωπηλό, στο οποίο είχε περιέλθει. Και αυτό γίνεται μέσα α…

Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση του ζωγράφου Σπύρου Λύτρα, Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, έως τις 3 Ιουνίου.

Στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ», Ηροδότου 5, Κολωνάκι, συνεχίζεται έως τις 3 Ιουνίου η επιτυχημένη ατομική έκθεση του ζωγράφου Σπύρου Λύτρα με τίτλο Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. Τα έργα του γεμάτα βιωματικές εικόνες παρασύρουν τον θεατή τους σε ένα ταξίδι που μπορεί να είναι συνάμα σημείο αντάμωσης αλλά και χωρισμού. Τα κατευόδια, οι άνθρωποι, η θάλασσα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την έκθεση που είναι εμπνευσμένη από μνήμες και εικόνες του χθες και του σήμερα.

Έκθεση της εικαστικού Julia Guerrero στον πολυχώρο Αθηναΐς.

Από 7 έως 11 Ιουνίου  2017 θα διαρκέσει η νέα ατομική  έκθεση με τίτλο "Latin Portraits" της  Κολομβιανής  εικαστικής δημιουργού  Julia Guerrero  ( Τζούλια  Γκερέρο )  στον Πολυχώρο  Πολιτισμού «Αθηναΐς» της  οδού Καστοριάς 34 - 36 στο Βοτανικό.                                                                                                 Η έκθεση θα παρουσιαστεί  στα πλαίσια του  Φεστιβάλ Λογοτεχνίας ΛΕΑ  που θα πραγματοποιηθεί  στο χώρο του  Ιδρύματος «Αθηναΐς». Η θεματολογία των έργων που θα εκτεθούν έχει αναφορά σε ελληνίδες και ιβηροαμερικανίδες διάσημες γυναίκες που το σημαντικό έργο τους έχει καταγραφεί στη διάρκεια των χρόνων.                                                            Ανάμεσα τους βρίσκονται η Shakira, η Frida Kalo, η Giokonta Beli,η Pilar Ροmero, η Μαριλένα Μαμιδάκη,η Μαρία Κάλας και άλλες. Ο θεωρητικός - ιστορικός τέχνης  Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση  επισημαίνει:���������������������������������������������������������������������…

Οι προσωπικές αξίες του Σωτήρη Λιούκρα στην αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – Κartάλος» ( Φωτορεπορτάζ ).

Ο Σωτήρης Λιούκρας λατρεύει τον τόπο καταγωγής του, τη Φλώρινα, και αυτό φαίνεται έντονα στη ζωγραφική του. Γεννήθηκε στην ακριτική πόλη της Δυτ. Μακεδονίας, σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και σήμερα είναι αυτός που μεταδίδει την αγάπη του για τις εικαστικές Τέχνες στους φοιτητές του. Τον αγαπούν πολύ και του το δείχνουν, πώς να μη συμβαίνει άλλωστε, αφού ο Λιούκρας είναι όντως ένας αξιαγάπητος άνθρωπος. Παντρεμένος με τη Ιστορικό Τέχνης Ζωή Γοδόση, διδάσκει στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ζωγραφίζει ασταμάτητα. Στον χώρο Τέχνης «αγκάθι – Κartάλος» αυτές τις ημέρες παρουσιάζει έργα από το 2010 μέχρι και σήμερα, καμβάδες φορτωμένους με ακρυλικά και λάδια. Τα χρώματά του δεν είναι πολλά, αφού το παιχνίδι των αποχρώσεων είναι αυτό που λειτουργεί δημιουργικά στη δουλειά του. Βάση του πάντα το μαύρο, ψάχνει εναγωνίως το φως, «ξανοίγοντας» τα μοτίβα, δουλεύοντας ξανά και ξανά πάνω στις ίδιες πατημασιές. Αυτ…

Έκθεση Αρχιτεκτονικής "Space and the Architecture of Compassion" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ:01.06.2017 στις 20:00 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 01.06. – 23.06.2017 ΧΩΡΟΣ: ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 206, 177 78 ΑΘΗΝΑ
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την κολεκτίβα Compassion, παρουσιάζουν την έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο SpaceandtheArchitectureofCompassion/ Ο Χώρος και η Αρχιτεκτονική της Συμπόνιας σε επιμέλεια του Καθ. Σόλωνα Ξενόπουλου. Τη σύλληψη και γενικότερη επιμέλεια των δράσεων του Compassion έχουν οι δρ. Έφη Κυπριανίδου και Πένυ Μονογιού.

Νέος διευθυντής της Myrό Gallery ο κ. Θάνος Λούδος.

Ο όμιλος του Myrό Antiques House βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθυντή της Myrό Gallery από τον κ. Θάνο Λούδο. Ο κ. Λούδος έχει ασχοληθεί συστηματικά και εκτεταμένα με το εμπόριο έργων τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά τον κ. Θάνο Λούδο στις τάξεις των ανθρώπων που στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις στο Myro Antiques House και τις δραστηριότητές του και προσβλέπουμε σε μια ιδιαίτερα δυναμική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, με εφαλτήριο την Myro Gallery, μέσω της οποίας προβάλλουμε σταθερά τα 5  τελευταία χρόνια την νέα ελληνική ταυτότητα της Τεχνης», επισήμανε ο διευθυντής του Τομέας  Τέχνης του  Myrό Antiques House Group of Culture κ. Πάρης Καπράλος.
O Θάνος Λούδος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Οικονομία. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια Ιστορίας της Τέχν…

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέντευξη με την Ιστορικό Τέχνης Ειρήνη Σαββανή.

Η Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης «Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις» μας ξεναγεί στο ξεχωριστό Ιστορικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 στην Πλάκα, και συγχρόνως μας οδηγεί στα άδυτα ενός ξεχωριστού εικαστικού εγχειρήματος, σ’ ένα ταξίδι, από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, μοναδικό στο είδος του έργο Τέχνης που φιλοτέχνησε ο Γύζης κατόπιν παραγγελίας της Συγκλήτου, παραμένει σε περίοπτη θέση στις προθήκες του Μουσείου και καλεί να το γνωρίσουμε από κοντά, 130 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Ζ.Κ. Ειρήνη, θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου αλλά και για την ιστορία του κτηρίου από την κατασκευή του έως και σήμερα.

Ε.Σ. Τα περισσότερα εκθέματα είναι του 19ου αιώνα, αφιερωμένα στη θεμελίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, μιας κι εδώ είναι ένα ιστορικό κτήριο, εδώ στεγάστηκε το πρώτο Πανεπιστήμιο της ανεξάρτητης Ελλάδας. Λειτούργησε γι’ αυτόν τον σκο…