Top Ad unit 728 Γ— 90

Άντα Πετρανάκη : «Αλληγορία» / “Allegory” 2017, ( Φωτορεπορτάζ / Video ).

Η Άντα Πετρανάκη δε διστάζει να προκαλέσει, δημιουργώντας γι ακόμα μια φορά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βαθυστόχαστες σκέψεις. Η εικαστικός που ενσωματώνει όλα όσα θα ήθελε ο απλός νους μα και ο πλέον σύνθετος, τολμά να διαγράψει μέσα από τα έργα της πορεία αντισυμβατική.
Κυρίαρχος των εγκαταστάσεων και των εννοιών δογματίζει ασταμάτητα με κάθε νέα της δημιουργία, αψηφώντας το όποιο κόστος. Η «Αλληγορία» ξεπηδά μέσα από τον «πόλεμο» δυο παντελώς διαφορετικών κόσμων. Πολιτισμική διαφοροποίηση που οδηγεί σε νέα δεδομένα. Η θρησκευτικότητα, αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρωπίνου είδους, προβάλλει ως τροχοπέδη και διχοτομεί τους μη σκεπτόμενους. Θεοκρατία εναντίον λογικής.
Έτσι και τώρα η Πετρανάκη κατευθύνει τα πάντα στα άκρα. Πραγματεύεται θέματα δύσκολα και ταυτόχρονα οικεία προς όλους. Η εξουσία ως δύναμη, η πλύση εγκεφάλου που ασκείται από τα θρησκευτικά Ιερατεία, είναι αυτό που την ωθεί στο να καταγράψει τις σκέψεις της. Οι διδασκαλίες παραμερίζονται και ο γεμάτος πάθη άνθρωπος βυθίζεται στις σκοταδιστικές του επιθυμίες, οδηγώντας τον εαυτό του στα μεγαλύτερα και πλέον αποτρόπαια εγκλήματα. Από τη μια το Ισλάμ, θρησκεία ωμής βίας και μισαλλοδοξίας, γίνεται θανάσιμο όπλο στα χέρια των θρησκευτικών δικτατόρων, που ορέγονται απέραντη, δίχως όρια εξουσία. Η ανθρώπινη ύπαρξη διαμελίζεται στον βωμό της επικράτησης του αλάθητου Μέγα Προφήτη. Από την άλλη, η Ανατολική Ορθοδοξία, ιδεολόγημα θυσιαστικής αγάπης και ειλικρινούς μετανοίας, διδάσκει στους πιστούς της την αδιάλειπτη προσευχή με σκοπό τη Θέωση. Ο άνθρωπος τείνει να πλησιάσει το Θείο ως εικόνα και κατ ομοίωση, όμως ρέπει πολύ ευκολότερα στο λάθος, την αμαρτία. Η απομάκρυνση από τον Θεό ισοδυναμεί με τον θάνατο!
Οι κοινωνικές μάζες αντιλαμβάνονται όλα αυτά διαφορετικά. Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι ασθένειες που τεχνηέντως διασπείρονται, η οικονομική εξαθλίωση, ο πόλεμος και η εγκληματικότητα, στρώνουν με ρόδα τον δρόμο των Θρησκειών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι θεωρίες μεταλλάχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και παρέκκλιναν απόλυτα απ’ όσα δίδαξαν οι γεννήτορές τους. Αφομοιώθηκαν πλήρως απ’ όλες τις πολιτικές ιδεολογίες, με τρόπους διαφορετικούς, έτσι ώστε κάθε μια από αυτές να χειρίζεται προς «άγρα πελατών» τη θρησκευτικότητα κατά το δοκούν. Αυτό που μένει στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι παρά ο στοχασμός για το πώς ο άνθρωπος θα διαφύγει τον κίνδυνο της αποχαύνωσης, της αλλοτρίωσης του πνεύματος και του ορθολογισμού που τον διακρίνει.
Η «Αλληγορία» παντρεύει δυο μαχόμενους κόσμους χρησιμοποιώντας ως μέσο σύζευξης την Τέχνη. Ο Μουσουλμανικός Αμανές «ενώνεται» κατ’ οικονομία με τη Βυζαντινή Υμνολογία και τα σφραγισμένα βάζα επέχουν θέσης αεροστεγώς κλεισμένων κρανίων όπου φυλάσσεται με ασφάλεια εγκεφαλικό υλικό, απαραίτητο στοιχείο για τη λήψη και αποδοχή των όποιων πληροφοριών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν θα παραμείνουν ενεργά κι αναπάντητα για καιρό…


Η εικαστική εγκατάσταση της Αλεξάνδρας ( Άντα ) Πετρανάκη «Αλληγορία» / “Allegoryεκτίθεται στα πλαίσια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης Netting fields από 4 έως και 20 Αυγούστου ( Κυριακή ) 2017 στο κτίριο Beau Rivage, Ακτή Λουτρακίου, με ώρες λειτουργίας 20:00 – 24:00.

Ζώης Σπ. Κουτρούλης


Θρησκείες. Άραγε δίκτυα εξάπλωσης εξουσιαστικών ιδεολογιών που χειραγωγούν τη σκέψη και συχνά προκαλούν φανατισμό ή μήπως μια απέραντη αλυσίδα αλληλεγγύης και στερεωτικής αγάπης; Αλήθειες ή ψέματα; Απελευθερωτικός στοχασμός ή δογματισμός και απόλυτος έλεγχος; Ιδιοτελείς σκοταδιστικοί μύθοι ή ιστορικά γεγονότα; Διαχρονική συνομοσιολογία ή υπερβατική αλήθεια;
Στο περιβάλλον της εγκατάστασης η κίνηση των διερχόμενων διαταράσσει την «ησυχία» του υποκαταστασιακού «πλήθους». Ψαλμοί, εναρμονίζονται παρά τη διαφορετικότητά τους. Κενά και πλήρη δοχεία, θέσεις απώλειας ή δέσμευσης;


Religions. Are networks of proliferation of ideological ideologies that manipulate thought and often cause fanaticism, or perhaps a vast chain of solidarity and attachment? Truths or lies? Liberating reflection or dogmatism and absolute control? Do you think of sacrificing myths or historical events? Timeless Synology or Transcendental Truth?
In the installation environment, the movement of the passengers disturbs the "silence" of the substitute "crowd." Psalms are harmonious despite their diversity. Empty and full containers, loss or engagement places?

Άντα Πετρανάκη Φωτογραφικό υλικό : Μαρίνα Μαλτέζου , Ζώης Σπ. Κουτρούλης
Άντα Πετρανάκη : «Αλληγορία» / “Allegory” 2017, ( Φωτορεπορτάζ / Video ). Reviewed by itsonlyarts on Αυγούστου 18, 2017 Rating: 5
All Rights Reserved by It 's Only Arts © 2015 - 2018
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

It 's Only Arts.com. Από το Blogger.